Onderhoud tuinmeubelen

Onderhoud tuinmeubelen

Het onderhoud van tuinmeubelen is belangrijk en draagt sterk bij aan de levensduur, waardoor je er langer plezier van zal hebben. Bepaal aan de hand van het materiaal van je tuinset of tuinstoelen welke behandeling er het best geschikt is. Tuinmeubelen zijn gemaakt voor buitengebruik, maar moeten net als bijvoorbeeld je auto met zorg worden behandeld. Goed gebruik van je tuinmeubelen is dus essentieel om je tuinstoelen, tuintafels of loungeset goed te houden, gebruik de producten dan ook waarvoor ze bedoeld zijn en voorkom schade door niet op tuinstoelen of ligbedden te staan of springen, niet op tuintafels te zitten of parasols als paraplu te gebruiken.

Onderhoud van het materiaal

Het mooi houden van je tuinmeubelen staat of valt met het juiste onderhoud, gebaseerd op het materiaal. Binnen onze collecties zien we eigenlijk 3 verschillende hoofcategorien:

  • Hout
  • Harde oppervlakken
  • Textiel stoffen

Hout materialen zijn alle poreuze houten varianten zoals teak, hardhout, steigerhout en andere houtsoorten die te vinden zijn binnen onze collectie. Voor deze groep natuurlijke materialen is verschillend onderhoud mogelijk die apart word vermeld onder de pagina onderhoud houten tuinmeubelen. hierbij zal vaak het hout worden voorzien van een olie of beschermer die in het hout de UV aantasting tegengaat en het hout soepel kan houden zodat het minder snel haarscheurtjes zal vertonen.

Harde oppervlakken zijn eigenlijk alle andere harde materialen zoals wicker, aluminium, (gepoedercoate of geverfde) metalen, polywood, glas en kunststof. Hier spreken we over weerbestendige materialen waarbij het belangrijk is dat deze goed schoon gehouden worden. De materialen gedragen zich uiteraard verschillend en hebben vaak ook bijzondere specifiek onderhoudsgebruik, maar de overeenkomst is dat het in principe harde gladde materialen zijn. Door deze materialen te beschermen met een UV beschermende laag zal vuil zich niet makkelijk kunnen hechten aan het oppervlak en is het makkelijker de tuinmeubelen schoon te maken. Deze beschermlaag werkt op basis van nanotechnologie en maakt het oppervlak van het materiaal glad en afstotend als teflon en is vergelijkbaar met een wax zoals die voor auto's wordt gebruikt.

Textiel stoffen komen voor bij de tuinkussens en parasols, en hier worden vaak al vlekwerende en vuilwerende coatings gebruikt, maar het is ook mogelijk deze zelf an te brengen om de stoffen te beschermen. Mocht een stof toch vuil worden, dan kun je de stof reinigen volgens het wasvoorschrift dat op het label staat. Meer over het onderhoud van textiel vind je op de pagina onderhoud tuinkussens.

Schoon en droog houden

Je kunt het mooi houden van je tuinmeubelen daarnaast goed uitvoeren door het materiaal schoon  te houden, tijdens het gebruik. Ga er regelmatig even met een doekje en een sopje overheen, zodat vuil zich niet kan hechten. We raden aan om de onderhoudsmiddelen te gebruiken die speciaal geschikt zijn voor de tuinmeubelen, Veel reguliere schoonmaakmiddelen bevatten vaak bleekmiddel of andere stoffen die schadelijk zijn voor de kunststof onderdelen of poedercoating van de tuinmeubelen. De tuinmeubelen vaak bestaan ook vaak uit  combinaties met textileen, RVS of polywood die eveneens gevoelig zijn voor agressieve schoonmaakmiddelen. Let ook op dat je geen (te) harde borstel gebruikt, aangezien je het materiaal anders zou kunnen beschadigen en vuil zich alleen maar gemakkelijker kan gaan hechten.

Wanneer je langere tijd geen gebruik maakt van je tuinset of loungeset, en met name in de winterperiode, is het verstandig om de tuinmeubelen op te bergen of om deze af te dekken met een beschermhoes. Met een beschermhoes bescherm je de tuinmeubelen tegen schadelijke UV straling en tegen neerslag van (zure)regen, industrieel stof en ander vuil. het zorgt voor minder groene aanslag en houdt de tuinmeubelen droog. Vocht kan namelijk bij bevriezing uitzetten en schade toebrengen aan je meubelen.